Dativ plural

Detta nämns bland annat i härledningen av ordet ”genom”.


Dativ, inom grammatik, är när någonting görs för eller åt eller till någon.
Exempel:
”Stina ger en boll åt Pelle.” I detta exempel kan man säga att ”Pelle” är dativ.
”Kalle har ett brev åt Lisa”. Här är ”Lisa” dativ.
”Jag gav pojkarna en bok”. Här är ”pojkarna” dativ.

Plural är helt enkelt flertal av något.
Exempel: Äpplen är plural av äpple. Stolar är plural av stol.

I härledningen av ”genom” står det att det är dativ plural av gen. Gen betyder i detta fall ”kort”, alltså när det gäller en färdväg som är kort.

                                          

För att förstå allt detta kan man behöva få en liten historielektion.

Förr i tiden såg svenskan väldigt annorlunda ut. Nu för tiden säger vi till exempel ”Pojkarna har en bok” och ”Jag gav en bok åt pojkarna”. Ser du hur ordet ”pojkarna” har olika roller i de olika meningarna? I den första är det pojkarna som är orsak – det är de som har boken. I den andra meningen är det jag som ger en bok åt pojkarna. Så ”pojkarna” har olika roller i de olika meningarna, men vi använder ändå samma ord i båda meningar: ordet ”pojkarna”.

Förr i tiden skulle man behövt ändra lite på ordet, beroende på vilken roll det hade i meningen.

I den andra meningen, ”Jag gav en bok åt pojkarna” är ”pojkarna” dativ plural.

Förr i tiden hade man varit tvungen att ändra lite på det ordet, just för att det var dativ. Sättet man gjorde det på var att lägga till ”-om” i slutet. Det skulle alltså blivit ungefär ”Jag gav en bok åt pojkarom”. Eller nåt sånt. Det var helt enkelt så man gjorde. Man lade till en ändelse på ordet om ordet var dativ i meningen.

Så gör man inte på svenska nu för tiden, som du så klart märkt.

 


Ordet ”genom” kommer tydligen av att man använt ordet ”gen” (i betydelsen ”kort”) som dativ plural i en mening, vilket då blev ”genom”.

Detta är ungefär så mycket man kan förstå av detta. Om du fortfarande tycker det är oklart, så kanske det hjälper att veta att en känd språkvetare, Elof Hellquist, själv sagt att dessa saker är väldigt oklara. Om inte ens en språkvetare helt lyckas förstå kanske du inte heller behöver göra det. J


oOo

Comments

Popular posts from this blog