Ordled

I nästan alla ord kan man hitta ordled, vilka är ordens betydelsebärande byggstenar. Ett ord är ofta uppbyggt av delar som betyder olika saker, alltså ordets betydelsebärande byggstenar.

Ett tydligt exempel är ordet ljusblå som består av två ordled: ljus och blå. Det ordet har bildats av att man satt samman två svenska ord till ett enda ord.

Ett annat exempel är ordet kompromiss. Där kan man inte så lätt se att ordet skulle vara uppbyggt av olika delar. Men om man tittar på var ordet ursprungligen kommer från blir det tydligt. Det kommer från latinets compromittere som betydde "att lova ömsesidigt", och det ordet är sammansatt av tre delar: com = "tillsammans", pro = "framåt" och mittere = "att skicka". Det är därför som man i en svensk ordbok kan se att ordleden är "kom-pro-miss". Ordet är inte sammansatt av tre svenska ord, utan tre ord på latin.

Här är ett till exempel: ingenjör. Om man bara tänker på svenska är det svårt att se vad ordet är uppbyggt av. Ordboken säger att ordleden är "ingenj-ör". Det är för att ordet är sammansatt av det franska ordet engin = "krigsmaskin" och den franska ändelsen -or = "någon som gör eller bygger något". Ordet betydde alltså "byggare av krigsmaskiner".

Ibland kan man tro att ordled är samma sak som stavelser, men det stämmer inte. I vissa fall råkar de vara likadana, som i "kom-pro-miss", men man kan se att ingenjör består av tre stavelser, "in-gen-jör" men det har bara två ordled: "ingenj-ör".


 

Härledning för ordet ordled:

• ord: fornsvenska ord med samma betydelse
• led (i betydelsen "en av delarna i ett sammansatt ord"): fornsvenska lid som betydde bl.a. "led" eller "lem".

Comments

Popular posts from this blog