Relativ

"som man jämför med något annat och som kan vara olika beroende på vad man jämför med. Exempel: en relativ förbättring"
(Från Natur och Kulturs stora svenska ordbok.)

Ordet relativ används alltså i situationer där man jämför något med något annat. Det som kan göra det svårt att förstå ordet är att man inte alltid uttrycker vad man faktiskt jämför med. I exemplet ovan står "en relativ förbättring".  Vad är det man jämför med? Det uttrycks inte klart och tydligt i meningen.

För att ta ett exempel skulle man kunna säga så här: "Ja, vår familj har det fortfarande svårt. Våra löner i år är fortfarande alldeles för låg, taket läcker fortfarande och bilen krånglar. Men vi har åtminstone fått hallväggarna målade, så det är ju iallafall en relativ förbättring jämfört med förra året." Det är inte en stor förbättring, men det är iallafall en förbättring jämfört med tidigare.

Ett annat exempel: "Man måste alltid titta på den relativa viktigheten av den information man studerar." En bit information kanske är otroligt viktig, medan andra inte är fullt lika viktiga. Låt oss säga att man har tre bitar information. På en "viktighetsskala" ligger de på 10 (mycket viktig), 6 (ganska viktig) och 3 (inte så viktig). Den som ligger där i mitten, 6:an, är relativt oviktig om man jämför med 10:an. Däremot är den relativt viktig om man jämför den med 3:an. Detta stämmer in med ovanstående definition – viktigheten är olika beroende på vad man jämför med.

 

Fler exempel:

"De flesta i det landet lever i relativ lyx." (Kanske jämfört med hur de levde tidigare, eller jämfört med andra länder.)

"Vi måste undersöka metodernas relativa fördelar." (Alltså de fördelar som var och en av metoderna har jämfört med den andra.)

"Elevens relativa svårigheter i studierna gjorde lärarna oroliga. Tidigare fick han alltid enkelt A i alla ämnen, men nu för tiden fick han oftast C." (Man kanske inte direkt kan säga att han har svårigheter bara för att han får C:n i skolan, men det är ändå relativa svårigheter, jämfört med vad han fick förut.)

 

Härledning:
Latin relativus "som har en relation", från referre "bära tillbaka, bringa tillbaka", från re- "tillbaka" och ferre "bära, bringa".

Comments

Popular posts from this blog