Ljudmålande ord

Ett ljudmålande ord är inte samma sak som ljudhärmande. Ljudhärmande ord är sådana ord som t.ex. krasch, pang, plask, sus, och liknande. De härmar det ljud som tillhör den sak de beskriver.

Ljudmålande ord är ord som genom sina ljud skapar ett visst intryck, en viss effekt, men som inte faktiskt härmar den sak de beskriver.

Detta kan vara svårt att förstå, men ett exempel är detta: Vi hittar på två ord: bouba och kiki. Nu får du veta att dessa två ord är namn på två olika former, som du ser nedan. Vilken av dessa former skulle du säga kallas bouba? Och vilken kallas kiki?

Trots att det bara är helt påhittade ord skulle nog de flesta säga att den runda och ojämna är bouba, och den med spetsar är kiki.

Det finns alltså bokstäver och ljud i de två orden som ger vissa intryck och skapar vissa idéer hos den som läser eller hör dem!

 

Exempel från svenskan 

Om man tittar på vissa ord i svenska kan man se att vissa ord verkar hänga ihop genom att de har liknande ljud och också ger ett visst intryck.

Ett exempel: fl- står i början av många ord som har att göra med att något är löst, rör sig med ojämna rörelser eller inte helt strikt: fladdra, flimra, flaxa, flamsig.

Och gl- finns ofta med i ord som har att göra med att något öppnar sig: glänta, glipa, glugg, glapp.

Gn- finner man ofta i ord som har att gör med att någon klagar eller något är enformigt: gnälla, gny, gnata, gnissla, gnida.

Och skr- används ofta i ord som har att göra med mer eller mindre högljudda mänskliga aktiviteter: skrika, skratta, skrämmas, skramla, skrocka, skryta.

Dessa är ljudmålande ord. De skapar en viss effekt och ger ett visst intryck, genom de bokstäver och ljud som de innehåller.


Comments

Popular posts from this blog