Hårdra

"Föra (resonemang) ända till enskilda detaljer och därmed nå orimliga resultat"
(Taget från Svensk ordbok)

 

Exempel:

En föredragshållare föreläser om hur man sköter ett företag och säger:
"Ett företag är som ett träd. Det behöver en stabil grund att stå på. Det konkurrerar med andra träd för att växa sig så stort som möjligt. Och med rätt förutsättningar kan det överleva väldigt bra och väldigt länge."
Någon i publiken frågar: "Så kan man också säga att ett företag måste vila under vinterhalvåret?"
Föredragshållaren svarar: "Nja, det skulle vara att hårdra liknelsen."

 

Exempel:

En butik har som policy att man alltid ska bemöta kunderna med ett leende, eftersom man då bygger upp bra relationer med kunderna. Men att säga "Ok, så om en våldsam kund kommer in och börjar skrika argt och kasta saker runt omkring sig, så ska man bemöta honom med ett leende så att man får en bra relation med honom", skulle vara att hårdra policyt.

 

Exempel:

På en skola har de en regel, som är "Man får inte springa inomhus. Om man gör det får man gå tillbaka och sedan lugnt gå samma sträcka." Någon som vill hårdra denna regel skulle kunna säga: "Jaha, så till och med om det skulle brinna så får man inte springa ur byggnaden, och om man ändå skulle göra det så måste man gå tillbaka in i byggnaden och sedan lugnt gå ut."

 

Härledning:
Hårdra betydde från början, runt 1700-talet, helt enkelt "att dra någon i håret". Det kunde t.ex. vara om man drog med någon genom att slita dem i håret, alltså tvingade dem att följa med. Denna betydelse har sedan försvunnit ur språket, och har nu fått betydelsen som står ovan. Man kan tänka sig det som att man "tvingar" ett resonemang till något som är opassande eller felaktigt.

Comments

Popular posts from this blog