Doktrin

Några olika definitioner:

”en tro eller en uppsättning saker man tror, som betraktas som sanna och som lärs ut av en kyrka, ett politiskt parti, etc.”
(”a belief or set of beliefs held and taught by a Church, a political party, etc.” Oxford Advanced Learner’s Dictionary)

”något som lärs ut”
(”something that is taught”. Dictionary.com)


I svenska ordböcker står det:
”en teori som säger hur man ska handla t.ex. politiskt eller militärt” (Natur och Kulturs ordbok)
”system av principer som utgör grundval för handlande
särskilt i politiska och militära frågor (Svensk ordbok utgiven av Svenska akademien)

Här följer några exempel på denna svenska definition. Exemplen kan verka ganska stora, men borde förhoppningsvis ge en förståelse av vad en doktrin kan vara. Det är inget krav att läsa det följande, om du redan förstått vad en doktrin kan vara.

Monroedoktrinen: James Monroe var USA:s femte president, från 1817 till 1825. Detta var en tid då vissa europeiska länder, t.ex. Spanien och Portugal, gärna seglade runt i Nord- och Sydamerika för att skaffa sig kolonier.

James Monroe ville inte att detta skulle ske längre, så han skrev något som kallas Monroedoktrinen. Där förklarade han att om något europeiskt land skulle göra försök att erövra ett land i Nord- eller Sydamerika, skulle det betraktas som att det erövrande landet hade en ”ovänlig inställning” till USA. USA hade ju själva intresse av att det gick bra för grannländerna, så de kunde upprätthålla handel med dem.

I doktrinen stod även att USA inte skulle blanda sig i de redan existerande koloniernas affärer, och inte heller blanda sig i några europeiska länders affärer. Han ansåg att Europa och Nord- och Sydamerika skulle hållas helt separata.

John F. Kennedy använde sig av Monroedoktrinen 1962, då Sovjetunionen försökte ”exportera” kommunism till Kuba. USA använde sig då av olika politiska metoder för att försöka förhindra spridningen av kommunism. De ansåg, på basis av Monroedoktrinen, att europeiska länder (Sovjetunionen inräknat) inte skulle ha något inflytande över Nord- och Sydamerikanska affärer.




Bushdoktrinen: George W. Bush var USA:s 43:e president, från 2001 till 2009.

Det finns inget specifikt dokument som skrevs av Bush själv, där han beskrev en ”Bushdoktrin”. Men han och hans parti fattade vissa beslut om hur USA skulle bete sig mot omvärlden (speciellt då det gällde hot mot säkerheten), och dessa beslut och policyn kallas ofta för Bushdoktrinen.

En policy som de hade var att USA hade rätt att skydda sig mot länder som ger hjälp åt terroristgrupper, vilket rättfärdigade invasionen av Afghanistan år 2001. Det var även denna policy som låg till grund för invasionen av Irak år 2003. De ansåg att ”anfall är bästa försvar” och såg därför till att döda personer som de misstänkte skulle vara ett hot mot USA i framtiden.
 

 


Härledning: latin doctrina ”undervisning, vetenskap”, från docere ”lära, undervisa”.

Comments

Popular posts from this blog