Emulsion

En emulsion är, enligt en Oxford-ordbok, "en blandning av två vätskor som vanligtvis inte blandar  sig så lätt, till exempel olja och vatten". En emulsion bildas genom att den ena vätskan "slås sönder" till små, små droppar som flyter omkring i den andra vätskan.

Två exempel på emulsioner är mjölk och blod.

Mjölk innehåller små, små fettpartiklar som flyter omkring i vatten. De är så små att man inte kan se de individuella partiklarna, men de finns där. I viss mjölk så kan man se att dessa fettpartiklar flyter upp till ytan om man låter mjölken stå ett tag.

 




Blod innehåller röda blodkroppar som flyter omkring i en vätska som heter blodplasma. Blodplasman är gul och lite genomskinlig, så det är de röda blodkropparna som ger blodet sin röda färg. Även här är det omöjligt att se de individuella röda blodkropparna med blotta ögat, men de finns där, och flyter omkring i blodplasman.

I bilden här nedanför kan du se en illustration av ett blodkärl där de röda blodkropparna flyter i blodplasman (som i illustrationen är helt osynlig, vilket den så klart inte är i verkligheten.)

 

I en fotografisk film är det lite annorlunda, för där är det små fasta silverpartiklar som är utspridda i en sorts gelé (som kallas gelatin). Det är alltså inte en vätska som är blandad med en annan vätska, men det ser ut på ungefär samma sätt, och kallas därför också för en emulsion.

I bilden nedan kan du se ungefär hur detta skulle se ut om man skulle titta på en fotografisk film med mikroskop.


 

 

Härledning: latin e- "ut", och mulgere "att mjölka".

Comments

Popular posts from this blog