Emulsion
En emulsion är, enligt en Oxford-ordbok, "en blandning av två vätskor som vanligtvis inte blandar sig så lätt, till exempel olja och vatten". En emulsion bildas genom att den ena vätskan "slås sönder" till små, små droppar som flyter omkring i den andra vätskan.
Två exempel på emulsioner är mjölk och blod.
Mjölk innehåller små, små fettpartiklar som flyter omkring i
vatten. De är så små att man inte kan se de individuella partiklarna, men de
finns där. I viss mjölk så kan man se att dessa fettpartiklar flyter upp till
ytan om man låter mjölken stå ett tag.
Blod innehåller röda blodkroppar som flyter omkring i en vätska som heter
blodplasma. Blodplasman är gul och lite genomskinlig, så det är de röda blodkropparna
som ger blodet sin röda färg. Även här är det omöjligt att se de individuella röda blodkropparna med blotta ögat, men de finns där, och flyter omkring i blodplasman.
I en fotografisk film är det lite annorlunda, för där är det
små fasta silverpartiklar som är utspridda i en sorts gelé (som kallas gelatin). Det är alltså inte
en vätska som är blandad med en annan vätska, men det ser ut på ungefär samma
sätt, och kallas därför också för en emulsion.
I bilden nedan kan du se ungefär hur detta skulle se ut om man skulle titta på en fotografisk film med mikroskop.
Härledning: latin e- "ut", och mulgere
"att mjölka".
Comments
Post a Comment